LinkOffice
Csütörtök, 2019-01-17, 5:48 AM
Üdvözöllek Vendég | RSS
 
Főoldal HonlapkatalógusRegisztrációBelépés
Honlap-menü
Google
Pagerank
Google PageRank
Belépés
Főoldal » Honlapkatalógus » Kultúra és művészet » Építészet

Történelmi Magyarország Várai
http://jupiter.elte.hu/terkep+lista2.php 2012-09-03, 8:00 PM
Ez a válogatás kibővítése és folytatása a 2001 júliusa óta működő Várak Magyarországon című honlapnak. Feldolgozásunk során igyekszünk megjeleníteni a történelmi Magyarország minél több honfoglalás után épült várának, erődtemplomának képeit és leírását.
Az összeállításhoz mellékelt várlisták részben azonosak a később, Dr. Dénes József szerkesztésében nyomtatott formában megjelenő várlexikon címszavaival. A feltöltések során sok olyan várhoz is hozzákapcsolunk alaprajzot, metszetet vagy rövid leírást, ahol még nem jártunk, vagy - bár ott voltunk - de nehezen, vagy egyáltalán nem fényképezhető. Az ilyen, kivonatos információval ellátott várakat ikonnal jelöltük meg. Ezek a bemutatások csak a kerersőrendszer listáiról érhetőek el.
A fényképekkel is bemutatott várakat ikon jelöli. Ezek a főoldal választótérképéről és a listákról egyaránt elérhetőek.
Földvárak, Árpád-kori kisvárak és megerõsített templomok bemutatásakor nem törekedtünk teljességre, csak a legszebb példákat ismertetjük. Sándorfi György "Árpád-kori kisvár" terminológiája helyett Dénes József a "preklasszikus középkori vár" meghatározást használja, Feld Isván a "kisvár" kifejezést elhibázottnak tartja. A templomvárak, templomerõdök esetében sokszor nehéz eldönteni, hogy a körítõ falak valóban hadi céllal épültek-e, vagy csak egyszerû cinteremfalról (a templom körüli temetõt övezõ falról ) van szó. Az egyes fallal kerített templomok erõdített voltának megítélésében a különbözõ szerzõk gyakran egymásnak ellentmondó véleményeket közölnek. Ezért ezt a témakört tágan kezelve, a feldolgozás során azokkal a templomokkal foglalkozunk amelyeket bármely szerzõ erõdítettként említ - közölve az esetleges ellenvéleményt - és a körítõ falnak a felszínen látható nyomai vannak.
Várkastélyok esetében csak azok az épületek kerültek szóba, ahol a védelmi célú építkezés nyomai még felismerhetõek.
A gyûjteménybe nem vettük fel a díszítõ céllal épült művárakat és mûromokat.
Látogatók: 129 | Hozzáadta:: georg47 | Helyezés: 0.0/0 | Címkék (kulcsszavak): Történelmi Magyarország Várai
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Keresés
Barátaink:
  • zene
  • Sátorhelyi néptáncegyesület
  • linktár
  • linktár
  • google optimalizálás
  • Copyright MyCorp © 2019
    Ingyenes honlap létrehozása с uCoz